Verzending binnen 24h | Gratis vanaf €30 | 30 dagen retourneren
japandi interieur kinderkamer blijvende trend lollipop rebels

Het Japandi interieur voor de kinderkamer: een blijvende trend

Het Japandi interieur voor de kinderkamer: een blijvende trend

Wil jij dat je kinderkamer meer rust uitstraalt, zonder de speelsheid ervan te verliezen? Een kinderkamer hoeft niet noodzakelijk een kakofonie van kleuren en speelgoed te zijn.

Je kan ervoor kiezen om speelgoed, meubels en kleuren te selecteren die beter aansluiten bij je interieur. Een stijl die zowel een rustige als een speelse sfeer creëert, waar iedereen meer van kan genieten.

Een Japandi interieur is ideaal hiervoor. Deze eclectische stijl geeft een gevoel van warmte zonder het ruimtelijk effect te verliezen van je kinderkamer. 

Wat is Japandi interieur? 

Japandi interieur is een combinatie van de scandinavische en japanse interieurstijl. Het staat bekend om zijn rustgevende uitstraling en simpliciteit. Het wordt ook wel eens Scandinese of Japanordic stijl genoemd. 

Het is belangrijk om te nuanceren dat Japandi niet gaat over het land van origine of cultuur van Japan of Scandinavië. Het gaat over het creëren van minimalistische ruimtes die rust uitstralen en een goed gevoel kunnen geven op een simpele en duurzame manier. 

“It takes a wabi heart, to recognize sabi beauty.’’

Wabi-sabi wat? 

Ooit al eens van Hygge en Wabi-sabi gehoord? Dit zijn twee termen die in de interieurwereld vaker terugkomen. Als je fan bent van Hygge, dan wil je dat je huis warm en knus is. Als je voor Wabi-sabi bent, dan wil je de imperfecties en het oude karakter van je woning behouden.

Hygge komt van het Deens en betekent 'Gezelligheid'. Een leuk wist-je-datje; Hygge wordt nu ook gebruikt in het Noors en betekent 'Welzijn'. De term wordt gezien als een levensstijl of filosofie. Het staat voor de verbintenis met jezelf en anderen.

Dit kan zich op verschillende manieren manifesteren. Van samen warme chocomelk drinken en kaarsen branden tot warme, gezellige truien dragen. Iedereen heeft zijn eigen kijk op Hygge. 

Voor interieur vertaalt zich dit tot het creëren van een warme en gezellige sfeer door onder andere kleurkeuze en kleine details zoals planten of kaarsen. Misschien verklaart dit wel waarom Deense mensen één van de gelukkigste volkeren zijn op aarde?

Wabi-sabi is een oud Japans concept dat gaat over het zoeken van de schoonheid in de imperfecties. Authenticiteit is hier enorm belangrijk. Het staat voor het accepteren van de natuurlijke gang van zaken.

De term Wabi-Sabi kan je ook uit elkaar halen. Bij Wabi neem je afstand van materialistische zaken en tracht je schoonheid te vinden in de simpele dingen. Bij Sabi erken je hoe alles groeit en veroudert met de tijd en zie je daar het mooie van in.

Als je de twee termen samenbrengt, krijg je de acceptatie van de verschillende fases in het leven. Je kan simpele dingen appreciëren en er schoonheid in zien.

Bij interieur komt dit terug in materialen zoals hout en handgemaakte of duurzame voorwerpen. Ook in kleurkeuze komt het terug. Er wordt gekozen voor aardse kleuren en neutrale tinten. Op vlak van accessoires worden minimalistische keuzes gemaakt.

Welke voordelen kan interieur hebben op de gemoedstoestand van je kind? 

Simpliciteit is belangrijk in Japandi interieur. Hoe minder chaos in je leefruimte, hoe meer ruimte in je hoofd. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen. Een rustige omgeving kan jou als ouder helpen om je thuis beter te voelen, maar ook om minder stress te ervaren. 

Shira Gill, een organisatie-expert en auteur van het boek ‘’minimalista’’, gelooft dat een chaotisch huis een emotionele impact kan hebben op je mentale toestand. Haar visie helpt je met een betere orde in je huis en een betere levensstijl te ontwikkelen. 

Voor kinderen is het ook enorm belangrijk om een kamer te hebben waar ze tot rust kunnen komen. Een kamer met veel ruimte geeft kinderen de mogelijkheid om creatiever te zijn en zich volledig op hun gemak te voelen. De keuze in ruimteverdeling is hierbij van cruciaal belang en sluit aan bij de simpele visie van Japandi.

Naast ruimteverdeling, kan kleurkeuze een invloed hebben op je gemoedstoestand, gedrag en cognitief functioneren. Kleurkeuze kan bepaalde gevoelens meer benadrukken en onbewust beïnvloeden. Zo kan rood je meer energie en enthousiasme geven. Dit kan een kind juist enorm veel prikkelen, wat niet altijd nodig is in een slaapkamer. 

Dan heb je kleuren zoals pastel of neutrale tinten die eerder een gevoel van rust kunnen geven. Je hebt verder ook kleuren die de concentratie en motivatie benadrukken zoals de kleur geel. Geel zal dus beter werken in de speelruimte dan in een slaapkamer.  

9 Tips om je kinderkamer om te vormen naar de Japanordic stijl

Hoe begin je nu aan zoiets? Je hoeft natuurlijk je kinderkamer niet meteen helemaal om te gooien. Het fijne aan Japanordic is dat je met een aantal tips en weinig spullen al snel gezelligheid en rust kunt creëren.  

Tip 1

Gebruik materialen die duurzaam zijn en niet te veel prints hebben. Print kan je gebruiken, maar die moet je goed weten te combineren om de rustige sfeer te kunnen behouden. 

Zo heb je duurzame meubels van LOTIE Kids en Frendly Amsterdam.

japandi kinderkamermeubels lotie kids lollipop rebels         

duurzame-kinderkamermeubels-japandi-wabi-sabi-lollipop-rebels


LOTIE Kids Interior Oskar kledingkast - Eik

LOTIE Kids Interior Elin eenpersoonsbed - Eik - Handgemaakt 

Frendly Amsterdam commode - Light oak

Wil je toch een printje gebruiken in de kinderkamer? Dan kan je bijvoorbeeld behangpapier gebruiken van het merk Lilipinso en één accentmuur maken met het papier.

neutraal-behangpapier-japandi-interieur-lollipop-rebels

 

 

Lilipinso behangpapier - Picnic Day - White

Lilipinso behangpapier - Braylynn

Tip 2

Materialen die van hout gemaakt zijn, geven meteen dat natuurlijke Wabi-Sabi gevoel. Zo kan het gevoel voor een stuk gecreëerd worden met houten speelgoed zoals een houten schommel voor binnenshuis of een houten poppenhuis.

 houten schommel binnenshuis lollipop rebels japandi

Babai houten schommel - Beige

Waarom kiezen voor houten speelgoed? 

Houten speelgoed heeft een aantal voordelen. Er zijn weinig tot geen schadelijke stoffen aanwezig in houten speelgoed. Dit in tegenstelling tot speelgoed van plastic. Kinderen durven al eens speelgoed in de mond te nemen en eraan te bijten, wat bij plastic niet altijd even veilig kan zijn. 

Zo bevatten sommige zachte plasticsoorten weekmakers. Sommige van deze weekmakers bevatten schadelijke stoffen. Niet alle houten speelgoed is vanzelfsprekend beter. Dit hangt af van de productie en of er naast hout nog andere stoffen gebruikt worden.

Ten tweede gaat houten speelgoed langer mee dan plastic. Wanneer er bij hout iets afbreekt, kan je dit vaak opnieuw herstellen in tegenstelling tot plastic. Houten speelgoed van kwaliteit kan generaties meegaan. Het meeste plastic speelgoed kan niet gerecycleerd worden. 

Tip 3

Gebruik kleurtinten om meer ruimte in je kamer te creëren. Zo kan je met lichtere tinten voor de muren of plafond de kamer een ruimer gevoel geven. Ook het toepassen van lichtere tinten op plaatsen waar het licht weerkaatst, geeft de illusie dat je kamer groter is.

Tip 4

Gebruik natuurlijke tinten zoals pastel, houtkleur, bruine tinten en warm wit. Het beste is om kleuren te gebruiken die bij hetzelfde kleurenpalet horen en dus bij elkaar passen.  

Tip 5

Gebruik meubels en decoratie met een ronde vorm. Ronde vormen benadrukken een rustgevend gevoel. 

 

HELOISE rond vloerkleed met pompons - Nattiot

Tafellampje Ecru - La Case de Cousin Paul


Tip 6

Probeer enkel de essentials in je kinderkamer te laten. Gebruik opbergruimte voor de speeltjes en andere spullen. Dit gaat jouw kind ook meer orde geven en hopelijk leren opruimen ;).

japandi kinderkamer opbergmand lollipop rebels

Tip 7

Zachte stoffen worden veel gebruikt in de Japanordic stijl. Deze geven die extra touch van gezelligheid. Dit is ook ideaal voor je kind om zich comfortabeler te voelen.

Tip 8

Gebruik texturen om de kamer visueel interessanter te maken en diepte te creëren. Daarnaast kunnen verschillende texturen de sensoren van je kind ook stimuleren. 

texturen kinderkamer japanordic stijl lollipop rebels

Linnen schelpkussen - Pigeon Grey - Moi Mili

 

Tip 9

Als je voor opvallende kleuren wil gaan, probeer deze dan te gebruiken op subtiele manieren zoals met speelgoed of kleine accessoires. Kies dan voor natuurlijke tinten zoals groen, blauw of zacht rood. 

 houten speelgoed natuurlijke kleuren japanordic lollipop rebels

 Mini rainbow - Earthy - MinMin Copenhagen

 

Heb je hulp nodig om een Japandi kinderkamerinterieur te creëren voor de kinderkamer? Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons team.

Producten

Laat een reactie achter

* Verplicht

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.