hoeveel rollen behangpapier heb ik nodig lollipop rebels kinderkamerbehang

Hoeveel rollen behangpapier heb ik nodig?

Hoeveel rollen behangpapier heb ik nodig?

Behang voor de kinderkamer kan een mooie eye catcher zijn, die de ruimte breekt. Bij Lollipop Rebels kan je leuk kinderkamerbehang shoppen met magnifieke prints. Maar hoeveel behangpapier heb je nu eigenlijk nodig? Wij leggen je graag uit hoe je dit kan berekenen.

Het kinderkamerbehang opmeten

Als je de perfecte behangsoort voor je ruimte hebt gekozen, moet je de ruimte opmeten om te bepalen hoeveel behang je nodig hebt. Een goede vuistregel is dat het altijd beter is om een beetje extra te hebben voor het geval je een foutje maakt. Om het behang op te meten, bepaal je eerst de totale oppervlakte van de kamer. Neem alvast het volgende bij de hand:

  • Pen en papier
  • Meetlint
  • Rekenmachine

Als je van plan bent op meer dan één muur behangpapier aan te brengen, kan het nuttig zijn een algemeen beeld te schetsen van hoe de kamer er van bovenaf gezien uitziet. In de meeste gevallen is dit een eenvoudige 'doos' of rechthoek.

Gebruik vervolgens het meetlint om te meten hoe breed elke muur is. Stel bijvoorbeeld dat een vierkante kamer twee muren heeft van 3 meter breed en twee muren van 4 meter breed. Tel deze getallen dan als volgt bij elkaar op:

3+4+3+4 = 14

Dit betekent dat de kamer 14 strekkende meter is.

Meet vervolgens de maximale plafondhoogte van de kamer. Laten we om gemakkelijk te rekenen een plafond nemen van 2 meter hoog. Om de totale vierkante meters van de kamer te berekenen, vermenigvuldig je de strekkende meters van de kamer met de hoogte van het plafond. Bijvoorbeeld:

14 x 2 = 28 vierkante meter

Je moet er dus voor zorgen dat je ten minste 28 vierkante meter behangpapier hebt. Om er zeker van te zijn dat je genoeg hebt, trek je de oppervlakte van ramen en deuren beter niet af van het totaal.

Tenzij je kiest voor een effen behangpapier of papier met een willekeurig patroon, moet je een paar extra stappen nemen om ervoor te zorgen dat je bij het opmeten rekening houdt met de patroonherhaling.

Het meten en berekenen van patroonherhaling

Een patroonherhaling is de afstand tussen twee bij elkaar passende ontwerpelementen op behangpapier. Bij het opmeten van behang moet je rekening houden met de herhaling. Dit omdat je misschien extra ruimte nodig hebt om het patroon op elke strook te laten uitlijnen met de vorige strook. Je kunt het herhaalnummer van het patroon gebruiken om te berekenen hoeveel rollen behang je nodig hebt voor jouw project.

We gebruiken een voorbeeld:

We hebben één muur van 400cm breed en 200cm hoog. De behangrol is 52cm breed en 10 meter lang. De patroonherhaling is 25cm. We geven nu de verschillende berekeningsstappen mee.

Bereken het aantal benodigde behangbanen

Deel de breedte van de muur door de breedte van de rol. Rond de uitkomst altijd naar boven af. Met de afmetingen van hierboven wordt dat:

400cm (breedte muur) gedeeld door 52cm (breedte rol) = 7,69 baan.  

Dit betekent dat je dus 8 banen nodig hebt.

Bereken het aantal patronen per behangrol

Deel nu de lengte van de rol door de patroonherhaling. Bij ons behangpapier wordt de patroonherhaling telkens vermeld. Rond hierbij de uitkomst naar beneden af in plaats van naar boven!

10 meter (lengte rol) gedeeld door 25cm (patroonherhaling) x 100= 40 patronen

Hier haal je dus 40 patronen uit 1 rol behang. 

Bereken het aantal patronen per baan

Deel nu de maximale hoogte van de muur door de patroonherhaling en rond de uitkomst naar boven af.

200cm (hoogte muur) gedeeld door 25cm (patroonherhaling) = 8 patronen

Je hebt in dit voorbeeld dus 8 patronen per baan nodig.

Bereken het aantal banen die je uit een rol haalt

Deel het aantal patronen per rol (uitkomst van de tweede stap) door het aantal patronen per baan (uitkomst van de derde stap). Rond de uitkomst naar beneden af.

 

40 patronen op de rol gedeeld door 8 patronen per baan = 5 banen

Je haalt in dit voorbeeld dus 5 banen uit een rol behang.

Bereken tot slot het benodigd aantal rollen

Er rest ons nog een laatste stap om tot de definitieve uitkomst te komen. Wat we al weten:

  • Je hebt 8 banen nodig voor de gehele muur (uitkomst van stap 1)
  • Je haalt 5 banen uit één behangrol (uitkomst van stap 4)

We gaan nu de uitkomst van stap 1 door de uitkomst van stap 4 delen.

8 banen (totaal aantal banen) gedeeld door 5 banen (aantal banen per rol) = 1,6 rollen

Om 8 banen te kunnen plakken, heb je dus 2 rollen behang nodig (1,6 naar boven afgerond).

Wil je behangpapier bestellen en heb je vragen over de berekening van het aantal benodigde rollen? Aarzel niet ons te contacteren!

Laat een reactie achter

* Verplicht

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.