Hoe kies je de juiste meubels voor de kinderkamer?
Hoe kies je de juiste meubels voor de kinderkamer?
Een kind brengt een groot deel van zijn tijd door in de kinderkamer. Er wordt niet alleen geslapen, maar ook urenlang al spelend doorgebracht. Een kinderkamer die praktisch en mooi is ingericht, is een plezier voor de kinderen zelf én voor hun ouders.
Heel wat ouders hebben echter moeite met het kiezen van de juiste kinderkamermeubels. Passen ze bij de stijl van de rest van ons huis? Zal mijn kind graag in dat bedje slapen? Zal die kast niet te groot zijn voor de kinderkamer?
Bij het kiezen van de juiste meubeltjes komt heel wat kijken. Wij helpen je graag op weg om de juiste keuzes te maken!
Vraag je af wat je kinderen zelf leuk vinden
Het is verleidelijk om de schattigste en mooiste spulletjes uit te kiezen als ouder. Heb je nog een baby in huis? Dan hoef je je uiteraard geen zorgen te maken over of je kindje wel tevreden zal zijn met het interieur van de babykamer.
Kinderen vanaf 3 jaar beginnen echter hun eigen interesses te ontwikkelen. Zij kunnen mama en papa al snel duidelijk maken wat ze graag in hun kamertje willen en wat niet.
Als kindlief volledig carte blanche zou krijgen, dan staat de kamer wellicht in no time vol met ondoordachte en schreeuwerige objecten. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Wel kan je als ouder rekening houden met de favoriete kleuren van je kind en hobbies. Ook voor die ene superheld mag er gerust een plaatsje worden gereserveerd.
Wat de meubels betreft, heb je als ouders best wat meer inspraak. Dat bed in de vorm van een trein ziet er ongetwijfeld fantastisch uit voor je kleintje. Echter moet er ook rekening gehouden worden met zaken zoals duurzaamheid en veiligheid.
Onze tip: tracht een juiste balans te vinden tussen wat je kindje zelf leuk vindt en wat voor jou als ouder een must is. Ga in gesprek met je kind en kom tot een compromis waar jullie beiden tevreden over zijn. Zo wordt het (her)inrichten van de kinderkamer dubbel zo fijn!
Leg vooraf een budget vast voor de meubels
Vooraleer je begint met inrichten, stel je best een budget vast. Maak een onderscheid tussen onmisbare meubels enerzijds en decoratieve meubels en kleine decoratie anderzijds. Het grootste deel van het budget zal logischerwijze gaan naar een bedje en een kledingkast of dressoir. Met de rest van het budget kan je aanvullen en inkleden.
Hoeveel budget je ook hebt, aan veiligheid en duurzaamheid boet je beter niet in. Kinderen ontgroeien hun interesses. De losse decoratie kan af en toe worden veranderd. Een bedje en een kast heb je echter voor langere tijd. Kwaliteit en functionaliteit staan hier dus voorop.
Veiligheid primeert altijd
Hoe mooi een kinderbedje ook mag zijn, de eerste vraag die je je steeds moet stellen is of het meubel veilig is. Zo kies je liefst voor meubeltjes:
- Die geen scherpe randen hebben. Aan afgeronde hoeken kunnen kinderen zich minder snel bezeren.
- Waarvan de hoogte aangepast is. Peuterbedden met een te hoog ligplatform zijn geen goed idee. Hoe hoger de lighoogte, van hoe hoger je kindje immers kan vallen. De afstand tussen de bovenkant van de matras en de grond mag daarom niet te groot zijn. Sowieso kies je best voor een bedje met safety rail.
- Waarbij ofwel geen verf is gebruikt ofwel gif- en loodvrije verf op waterbasis.
- Waarvan het hout niet splintert, zoals beukenhout.
Bedje afbeelding 1: Mauro peuterbed van XO in my room
Bedje afbeelding 2: Gumball peuterbed van XO in my room
Kies voor meubeltjes die langer meegaan
Als ouder weet je als geen ander hoe snel kinderen groot worden. Niet alleen groeien ze vliegensvlug uit hun kleertjes, ook de meubels in hun kamer kunnen ze helaas snel ontgroeien. Het is daarom slim om te kiezen voor een meegroeibed of een meubel waar je later nog een andere bestemming aan kunt geven.
Zo mag een ledikant die je kan omvormen tot een peuterbed misschien wat duurder zijn in aankoop, uiteindelijk gaat het bedje wel veel langer mee. Op die manier hoef je niet al na een paar jaar op zoek naar een juniorbed. Bovendien hoef je slechts één keer een matras te kopen.
Luiertafel afbeelding: SAMI, XO in my room
Voorzie voldoende opbergruimte
Opbergmeubelen zoals dressoirs zijn een must-have voor de babykamer en kinderkamer. Voorzie liefst een degelijke kledingkast voor de grotere kledingstukken. Indien je voldoende plaats hebt, kan je apart ook nog een dressoir voorzien waarin je kleinere spullen kwijt kunt.
Een degelijke ladekast kan meegaan van de babykamer tot de tienerkamer. Waar het kastje eerst dient voor het herbergen van luiers en rompertjes, kan het later perfect dienst doen om boeken en speelgoed in op te bergen.
Kledingkast: Peekaboo collectie, Kutikai
Dressoir links: Peekaboo collectie, Kutikai
Dressoir rechts: Merlin Rhea walnoot, Oeuf NYC
Zorg dat er nog voldoende ruimte overblijft om te spelen
Opbergruimte mag dan wel belangrijk zijn, er moet nog steeds voldoende ruimte over zijn om veilig te spelen. Heb je geen aparte speelkamer in huis? Voorzie dan indien mogelijk een open ruimte in de kinderkamer waar je kind naar hartenlust kan puzzelen, met de poppen spelen of kastelen kan bouwen.
Het is daarom belangrijk dat de meubels die je kiest zijn afgestemd op de totale oppervlakte van de kamer. Is de ruimte klein? Wees dan voorzichtig met grote bedhuisjes of andere bombastische meubels. Zeker wanneer er meerdere kinderen in dezelfde kamer slapen, kies je in dat geval beter voor een stapelbed.
Speelmat: Grandma's Dress, ByAlex
Een tip die we graag meegeven is om alles eerst uit te tekenen op een plannetje. Tekens de meubels van jouw voorkeur op schaal in de kamer en ga na of er nog voldoende ruimte over is om:
- in en uit bed te klimmen
- achteruit te schuiven met een stoel
- comfortabel te spelen.
De grootste moeilijkheid bij het inrichten van een kinderkamer is een evenwicht vinden tussen functionaliteit en styling. Wanneer je slimme keuzes maakt, kunnen gezelligheid en functionaliteit hand in hand gaan.
Kan je hulp gebruiken bij het inrichten van de kinderkamer? Contacteer ons via e-mail en wij helpen je graag verder!